Allt fler eldar med pellets

Letar du efter ett nytt uppvärmningssätt? Kanske vill du dryga ner på elkostnaderna, och du vill inte elda med ved eftersom du inte har egen du kan använda? Då är pellets något för dig. Pellets är en av de mest klimatsmarta sätten du kan elda ditt hem med, eftersom det bygger på rester från skogsbruket. Det är med andra ord redan där, och lika bra att använda det! Osäker på hur du ska förvara det? Då är det bra att veta att man kan få regelbundna hemleveranser av sin pellets. 

Letar du efter en leverantör som kan erbjuda pellets? Då rekommenderar vi https://www.vida.se/sv/vida-energi/produkter/vida-pellets/ som bränslepellets, eftersom de har ett mycket bra energiinnehåll och genererar mycket lite aska. Det är låg kostnad på pellets, även om priserna varierar, och driftkostnaden på pellets är mycket låg. Det finns inte en värmekälla som är så pass ren och skär naturprodukt som pellets, och det är naturligt avfall från skogsbruket.

Många fördelar med pellets

Sverige är ett land där många hektar är täcka av skog. Denna skog avverkas för att göra papper och annat, men sedan blir det avfall i form av sågspån och annat. Detta naturliga avfall är det man använder till att framställa pellets. Det är med andra ord något som finns, oavsett om vi använder det eller inte. Detta är den absolut största fördelen med pellets.

En annan god anledning till att välja pellets är att det är betydligt billigare uppvärmning än till exempel el. Skulle man dessutom hämta sin el från fossila bränslen gör man ett betydligt större klimatavtryck än pelletseldning. Man behöver inte bara använda sin pellets till att värma upp fritidshuset eller villan med. Det förekommer även uppvärmning av växthus. Skulle man vilja klimatcertifiera sin småskaliga odling kan man följa exemplet som du kan läsa om i den här artikeln.

Idag finns moderna och mycket fina vedpannor som förbrukar minimal mängd pellets. Istället är de byggda på ett sätt som optimerar värmen och röken på ett sätt att det är i princip giftfritt när det lämnar skorstenen. Så pass populär är vår svenska pellets att Mackmyra till och med valt att bränna sin sprit med dem!

Hur förvarar man pellets?

Eftersom pellets är mycket mer förvaringseffektivt än ved som tar mycket plats är det många som upplever att de fick mer utrymme när de övergått till pellets. Annars finns det möjligheter att få regelbunden hemleverans av pellets och då kan man själv anpassa hur ofta man vill att den ska förekomma. Det beror helt enkelt på vilka förvaringsmöjligheter du har i din stuga, din villa eller kanske ditt mer småskaliga torp!

Vill du läsa på mer om hur pellets fungerar och vilken klimatbesparing det är jämfört med ditt nuvarande uppvärmningssätt kan du läsa på Vidas hemsida, de har mycket information och även en tabell du kan utgå från. Lycka till med din uppeldning, önskar vi på Homepoint!