Är det köpläge på bostadsmarknaden?

Om du håller koll på nyheterna som rör bostadsmarknaden har du säkert inte missat att många talar om ett prisras. Mest märks det naturligtvis i storstäderna. Men stämmer detta, och innebär det i så fall att den som funderar på att köpa en bostad bör slå till?

Hur ser det ut på den svenska bostadsmarknaden? Den som läser rubrikerna kan få intrycket att bostadspriserna befinner sig i fritt fall. Stockholm Direkt skriver om ett fortsatt ras, och enligt Dagens Industri ser hushållen ”nattsvart” på prisutvecklingen.

Det är framför allt i storstäderna som priserna gått ned, skriver Svt Nyheter Väst. Det har dock inte kommit som en blixt från klar himmel. Det förutspåddes redan tidigare i höstas att priserna skulle sjunka. Det kan man bl.a. se i det här klippet.

Att flytta till en nyköpt bostad

Visning av bostadAtt priserna har sjunkit gör också att det kan vara lättare att hitta det boende man vill ha, till det pris som man har råd med. Om säljarna ser nattsvart på marknaden ser det därför bättre ut för köparna. Faktum är att det säljs lika många bostäder som tidigare, men de säljs alltså till lite lägre pris. Utbudet har också varit stort, framför allt i Stockholm, vilket gjort att köparna har haft större valmöjligheter än tidigare.

Kanske hör du till dem som har hittat din drömbostad på detta sätt? Om du står i begrepp att flytta är det mycket med det praktiska. Tänk också på att du kan behöva boka flyttfirma i god tid.

Ska du sälja din gamla bostad kanske du vill avvakta, för att förhoppningsvis få ett högre pris senare i vår. Att hyra ut bostaden i andra hand under en period kan vara ett alternativ, men tänk på att priserna kan komma att sjunka något ytterligare om ett amorteringskrav införs. Vänta därför inte för länge med att sälja.