Ta hjälp av städfirma när du flyttar

Att flytta kan vara lite av en pärs i sig. Det är tidskrävande och tar mycket av din energi. Att anlita en flyttfirma som hjälper till och framför allt en firma som tar hand om flyttstädningen gör att du kan skippa en rad orosmoment.

Oavsett var du bor i landet och oavsett om du flyttar långt bort eller nära, är flyttstäd en effektiv och bekväm tjänst som alla borde ta. Bor du till exempel i Norrköping kan du boka flyttstäd Norrköping och bor du i Stockholm bokar du en städfirma där. Det är alltid billigare att boka en lokal städfirma, de kan också vara väl insatta i avtalen hos olika hyresvärdar och veta exakt hur städningen ska gå till för att uppfylla kraven. Se till att hitta en seriös firma då det florerar flera oseriösa firmor i omlopp.

Boka flyttstäd så snart som möjligt

Ska du sälja din bostad och vet att du ska ut därifrån ett visst datum så bör du boka flyttstädning så snabbt som möjligt. Städfirmor och flyttfirmor som erbjuder tjänsten flyttstäd tenderar att vara fullbokade under ganska lång tid framöver. Hör med flyttfirman du anlitar om de samtidigt kan ta itu med flyttstädningen och hör alltid med dem hur mycket erfarenhet de har av sådan städtjänst. Det finns en del regler att förhålla sig till när det gäller just flyttstäd. Att som ny köpare komma in i en halvstädad bostad kan väcka stora irritationer så se till att jobbet blir korrekt gjort.

När det gäller överlåtelse av hyresrätt brukar det stå i avtalet från hyresvärden hur flyttstädningen ska gå till. Det vill säga exakt vad som ska göras för att godkänna att en ny hyresgäst kan ta över rodret. När det gäller överlåtelse av bostadsrätt brukar detta regleras i säljavtalet. Det finns ingen lag som säger att en flyttstädning är ett krav, men hyresvärdarna brukar i alla fall ha det som policy när någon flyttar ut.

Detta brukar ingå i flyttstädning:

  • Dammsugning och golvtvätt
  • Fönsterputs
  • Rengöring av lister och fogar
  • Rengöring utvändigt och invändigt av fasta hyllor och skåp
  • Väggar ska tvättas och hål ska spacklas igen
  • Alla vitvaror och badrumsmöbler ska rengöras noggrant

Som du förstår är det mycket som kan glömmas bort om du själv är stressad och har lite tid över och ska ta itu med städningen helt på egen hand. Därför är det bättre att låta ett proffs ta hand om grovjobbet. Vill du göra lite av städningen själv kan du fråga om du kan skräddarsy tjänsten så att firman bara tar betalt av vissa städmoment medan du själv står för resten av jobbet.

RUT-avdrag för städtjänster

Om du anlitar en städfirma eller en flyttfirma som tar hand om städningen kan du använda dig av RUT-avdraget. Det är ett praktiskt avdrag som dras redan på fakturan så du slipper pappersarbetet själv. RUT-avdraget sträcker sig till max 50 000 kr per person och år eller 50% av arbetskostnaden. Kolla på Skatteverket hur mycket du har rätt till beroende på om du redan använt avdraget eller en del av det.