Stoppa tjuven

Att få inbrott i sitt hem är det nog få personer som vill råka ut för, men som tur är finns en hel del saker och knep som man kan ta till för att inbrottssäkra sitt hem – och de bästa tipsen kommer från riktiga före detta grovt kriminella inbrottstjuvar som nu bytt till den lagliga banan istället för den olagliga.

tjuv_säkerhet_hemmetHemmet är ens mest privata sfär och här har man alla sina värdesaker som man inte vill bli av med, men varje år sker omkring 25 000 anmälda inbrott i Sverige och därför kan det vara bra att veta hur man skyddar sig mot dessa inbrottstjuvar. Och vem kan berätta detta bättre än en före detta inbrottstjuv? Inte alls många tyckte tv3 som tillsammans med Stöldskyddsföreningen (SSF) i år började sända tvprogrammet ”Stoppa tjuven” vilken syftar till att informera allmänheten om hur man kan skydda sig mot brott.  Till Dagens Media säger Pia Lindström som arbetar som informationschef för SSF att detta är en stor satsning för dem då SSF faktiskt är en liten ideell verksamhet och organisation. Men när produktionsbolaget tog kontakt med organisationen kunde man inte motstå att hoppa på tvsatsningen då man ansåg att det var en bra programidé och eftersom att man efter varje program kan chatta med Stöldskyddsföreningens experter anser man från organisationens sida att detta är ett bra sätt att nå ut till allmänheten på.

Skydda sig mot tjuvar

Att skydda sig mot inbrottstjuvar kan ske på olika sätt. Har man till exempel ett företag med kontor hemma i huset eller lägenheten kan det vara en god idé att skaffa sig ett säkerhetsskåp att placera alla sina viktiga företagshandlingar och andra viktigta papper och saker i. Och om man bara vill skydda sina värdesaker i form av smycken, arvegods och liknande kan man satsa på mindre kassaskåp med ordentlig låsanordning som går att fästa i vägg eller golv så att den inte går att förflytta. Men det finns även andra saker som man kan göra för att hålla tjuven på avstånd eller att inbrottstjuven rent av väljer bort att försöka ge sig in i just ditt hem. Till Aftonbladet säger till exempel en av ”tjuvarna” i programmet, Anders Adali, att det allt som oftast rör sig om slump när inbrottstjuven väljer vilket hem denne ska ge sig på. Men ibland kan till exempel vara så enkelt att persiennerna nerdragna, att lamporna släckta och häcken är oklippt vilket gör just ditt hem inbjudande. Därför är följande bra att lägga på minnet:

  • Lägenhet – skaffa säkerhetsdörr, för ju längre tid det tar att ta sig in i hemmet desto mer avskräckt blir tjuven.
  • Villa, fritidshus och radhus – säkra även balkongdörren och alla fönster.

Försvåra för tjuven:

  • tjuvMåla värdesaker med DNA-märkning, enkelt att spåra men svår att ta bort för tjuven
  • Skaffa säkerhetsskåp, kassaskåp eller säkerhetsbox med ordentliga lås som går att fästa i vägg eller golv
  • Sätt timer på lampor och radio för att få hemmet att verka bebott även när du inte är där
  • Be någon ta in post, klippa gräset eller skotta undan lite snö om du är bortrest
  • Låt inte värdesaker som pass och liknande ligga framme och inte heller dina nycklar och telefoner
  • Skaffa inbrottslarm som är kopplat till larmcentral
  • Inventera dina saker och fota dem så att du kan lämna över tydlig beskrivning av dina saker om olyckan skulle vara framme