Att göra ett rum till flera

Det kan finnas många anledningar till att man en dag behöver ett extra rum: tillökning i familjen, en ny hobby eller förändrad arbetssituation som gör att man behöver arbeta hemifrån är bara några av flera möjliga anledningar.

En lösning på det problem som uppstått är naturligtvis att flytta, men det är inte alltid som man har råd eller möjlighet till det. Och man kanske har fäst sig vid sitt nuvarande hem. Det går att lösa problemet på annat sätt. Vi visar hur.

Det mest självklara sättet att göra om ett rum till två eller fler är att bygga en eller flera väggar. Det kostar dock en hel del pengar, och är dessutom bara ett alternativ för den som äger sin bostad. Om man hyr sitt boende går det inte att lösa på detta sätt. En annan nackdel med att bygga en vägg är att ljusförhållandena i bostaden kan förändras. Det finns oftast en anledning till att fönstren sitter där de sitter. Om man vill sätta upp en vägg i sitt vardagsrum för att kunna inreda ett kontor också, men inser att väggen skulle blockera allt ljus, kan man bygga en vägg som inte går hela vägen upp till taket. Det här förutsätter dock att fönstren sitter högt upp. Det går även att sätta fönster i väggen, eller mura in glasbetong.

Andra lösningar

Har man inte möjlighet att förändra planlösningen får man föra på annat sätt. Det finns rumsavdelare och skärmväggar att köpa i de flesta inredningsbutiker, inte minst i de med asiatiskt tema. Ibland behöver man dock inte skapa en illusion av avskildhet, det kan räcka med att frigöra plats. Om du behöver ett hemmakontor kanske du kan byta ut sängen mot ett sängskåp, där sängen fälls fram på kvällen. Eller om du bor i en lägenhet med högt i tak, då kan du köpa eller bygga en loftsäng för att frigöra golvyta som kan användas till annat.