Inred med belysning

Belysningen är avgörande för att skapa rätt stämning i hemmet. Arbetsbelysning, allmänljus och stämningsljus har olika funktion, men samtliga behövs för att skapa ett funktionellt och hemtrevligt hem.

Många personer gör misstaget att de glömmer bort belysningen när de inreder. Det spelar ingen roll hur snygga möbler du har om inte ljuset är rätt. Rätt ljussättning är en absolut nödvändighet för att hemmet ska kännas hemtrevligt, men det är även viktigt för funktionaliteten. Här kan du läsa mer om olika sorters belysning och tips hur du bäst inreder med lampor.

Arbetsbelysning

Ett hem behöver olika sorters belysning för olika aktiviteter. Arbetsbelysning behövs för att kunna utföra vissa arbetsuppgifter, exempelvis skära grönsaker eller skriva. Detta ljus är ofta kraftigt och riktat för att det ska vara så säkert och praktiskt som möjligt. Arbetsbelysningen är viktig i framför allt köket, men även vid skrivbord och hall. Bra belysning gör arbetsytan säker och funktionell. Spotlights eller andra riktiga lampor är bra för denna sorts belysning. Använd gärna LED-lampor eftersom det minskar koldioxidutsläppen tack vare mindre elenergianvändning. LED-lampor är mycket effektiva och ger samma eller bättre ljus än vanliga glödlampor. Dessutom är hållbarheten upp till 40 gånger längre.

Allmänljus

Närbild glödande glödlampaAllmänbelysningen är den ljuskälla som sprider ett jämt ljus över en stor yta. Oftast utgörs denna av en taklampa. Denna belysning är mycket viktig för att göra rummet harmoniskt, funktionellt och vackert. De flesta rum behöver denna typ av belysning och du kan med fördel inreda med stora taklampor i vardagsrum och kök.

Stämningsljus

Stämningsljuset är ljuset som många tycker är onödigt, men som har enormt stor effekt rummets atmosfär. Detta ljus kallas även för dekorationsbelysningen och utgörs ofta av flera ljuspunkter. Exemepl på detta kan vara bordslampor, fönsterlampor och ljusslingor. Det är vanligt att ha cirka 6-12 ljuspunkter i ett rum. Ju större rum, desto fler lampor behövs. Det är även vanligt att rikta en lampa mot väggen för att ge illusionen av ett större rum. Endast din fantasi sätter stopp för hur du kan inreda med lampor.