Renovera mera – utan slarv!

2416005-carpenters-toolIbland kommer man till en punkt då det helt enkelt inte går att vänta med renoveringen av huset längre och en snabb lösning behövs omgående. Det är vid dessa tillfällen som många hobbysnickare börjar slarva både med byggmaterial och sin egen säkerhet – därför är det viktigt att veta vad man kan ”slarva” med och vad som behöver blir rätt på detaljnivå!

När det kommer till att utföra en akut renovering av sitt hem är det viktigt att framförallt tänka på sin egen säkerhet genom att bära kläder som förenklar arbetet istället för att bara dra på sig ett par jeans och en t-shirt. Likväl kan det vara bra att tänka på vilka verktyg och material som behöver inhandlas för att förenkla arbetet. För när det kommer till olycksfall relaterade till renovering så grundas dessa oftast, om inte alltid, i att man slarvat och istället fokuserat på att utföra arbetet snabbt.

Vad kan man slarva med under en renovering?

Svaret är kort: Inget. Om man dock vill hålla ner priserna så går det lika bra att använda billigare material, för egentligen är det ingenting som säger att dyrare varor skulle vara bättre – sen så kostar självklart vissa material mer på grund av dess långa hållbarhet. Så om man står i valet och kvalet mellan en planka i björk för 10 kronor och en planka i ek för 20 kronor, bör man rimligtvis välja ekplankan då den typ av trä har längre livslängd än vad en björk har exempelvis. Dock ska man alltid väga in vilken typ av bygge det handlar om. Skulle man exempelvis renovera en vägg med fogmassa så spelar det ingen roll om du använder en billigare modell framför en dyr då dessa produkter kommer att täckas över när renoveringen är klar så om den billigare varianten ger ett fulare resultat, så spelar det ingen roll.

Vad behövs under en renovering?

  • 1826227-mineralwolle-mineral-rock-wool-04Skyddskläder – ordentliga kläder med skydd och förvaringsmöjligheter är att föredra under en renovering, så som exempelvis ett par slitstarka snickarbyxor. Likaså behöver man munskydd under vissa skeden av renoveringen så som vid golvslipning exempelvis, eftersom att skadligt damm inte får nå lungorna. Ett skräckscenario är till exempel att man får i sig metalldamm vilket kan skada både luftstrupe och lungor.
  • Verktyg – om man ska renovera, låt säga ett parkettgolv, är det viktigt med rätt verktyg. Annars är det lätt hänt att det bara blir ett fuskbygge eller ett slags ”plåster” av renoveringen vilket innebär att den måste göras om inom loppet av några år. Därför är det viktigt att använda rätt typ av verktyg på en gång, eftersom detta både spar tid och pengar. Ett tips är att investera i en ordentlig verktygslåda, så behöver man aldrig oroa sig för att sakna en hammare, skruv eller slip.
  • Kvalitetsmaterial – bättre att lägga en extra peng på ordentligt material än att behöva börja om från början för att ens ”plåsterrenovering” fallerat. Passa därför på att fråga om råd i byggbutiken när du är där för att inhandla ditt byggmaterial, de är experter inom sitt område och kan ge bäst råd i vilket material du bör använda – både när det kommer till lyx och budgetalternativ!