Skapa harmoni på tomten

Snart är årets härligaste årstid här igen: sommaren. En tid som värmer gott mellan de andra kylslagna perioderna. Att vistas utomhus hör sommaren till och vad är då viktigare än att göra i ordning trädgården? Här följer några konkreta tips på hur en trädgård kan bli till en harmonisk och trevlig plats med rätt planering.

En vacker trädgård kan ganska lätt skapas med hjälp av rätt planering. Det handlar om att utgå från tomtens olika ytor och jobba sig fram. Planera rätt typ av växter till trädgårdens olika partier. Lite lummiga växter gör sig utmärkt till platser som är tänkta till avkoppling. Det finns bland annat många vackra perenner som skapar den här typen av lummig men härlig oas. Ett sätt för att lyxa till det hela är att installera en badtunna på tomten. Badtunnor är en härlig upplevelse som genererar gemenskap och avkoppling. Ta en titt bland modellerna från Svenskabadtunnor och bli inspirerad inför sommarens härliga kvällar. Ett kvällsbad i tunnan en ljummen julikväll är som bomull för själen.

Att tänka på vid köp av badtunna:

  • Placering – var ska den stå?
  • Trätunna – vilket träslag?
  • Storlek – hur många ska få plats?
  • Isolering – hur ska vattnet hållas varmt?

Avancerad skötsel eller inte?

Ett viktig inslag när det kommer till att planera trädgården är själva skötseln bakom växter och blomster. Det gäller med andra ord att utgå från vardagen och den tid som finns tillgänglig för att lägga på trädgårdsarbete. En hel del växter kräver omfattande skötsel och finns inte tiden är det bättre att välja andra alternativ. Ett tips för den som föredrar att ha en lättskött trädgård är att lägga stenplattor på en del av tomtens öppna ytor. På så vis kräver trädgården mindre tid för gräsklippning och ogräsrensning.

Värt att nämna är dock att trädgårdsarbete till viss del omfattas av RUT-avdraget och det är därför möjligt att göra avdrag för den typen av köpta tjänster. På Skatteverkets hemsida går det att läsa närmare om vilka typer av trädgårdstjänster som är avdragsgilla.

Helheten viktig

Oavsett vilken typ av växter eller vilken modell badtunna som väljs till trädgården spelar helheten en viktig roll. Tomtens olika delar har till mycket skilda funktioner. Framsidan bör till exempel generera en slags välkomnande känsla, medan baksidan är en mer ”intim” plats för familjen. Det innebär att baksidan gärna får omges av mer skyddande inslag än framsidan. Ett tips är att göra en liten ingång till baksidan klädd med buskage eller klätterväxter. På så vis blir det som att framsidan välkomnar besökaren som sedan slussas vidare till den mer slutna trädgårdssidan. Att känna sig ”trygg” är viktigt och med rätt typ av insynsskydd blir trädgården en mer harmonisk plats. Trädgården ska vara estetisk vacker, men den bör samtidigt vara praktisk och ha en bestämd funktion året om. Just därför handlar trädgårdsplanering om mer än bara blommor och växter. Det är minst lika viktigt att tänka på ”trevnad” och trygghet när hemmet ska inredas på utsidan.

Ett avslutande tips är att läsa på om plantering för att lära sig mer om vilka växter som passar bäst på olika platser. För att inspireras i den harmoniska inredningen av trädgården är även Feng Shui en bra lära att utgå från!