Lyft trädgården med en gångväg

Blickar du ut över din trädgård och känner att något saknas? Kanske känns det som allt är huller om buller och att det inte finns någon tydlig struktur? Då kan du skapa magi med hjälp av marksten.

Marksten är ett underbart material som finns i mängder av varianter. Med sådan kan du lätt lägga vackra gångar och uteplatser som skapar en tydlig indelning i trädgården. Varför inte anlägga en gång som centrum i trädgården och låta den kantas av vackra rabatter?

Skapa struktur

En rabatt här, ett växthus där och en uteplats där. Känner du igen dig? Allt känns liksom utslängt och det finns inget tydligt mönster i trädgården? Då kan marksten vara till god hjälp. Med sådan kan du skapa vackra gångar som leder fram till olika stationer i trädgården. Det finns en marksten som passar alla. Gillar du stilrent och grafiskt väljer du en slät stenplatta med raka linjer. Vill du istället ha en lite mjukare och mer gammaldags stil väljer du en sten med lite struktur och rundade kanter. Stenarna finns också i mängder av nyanser så att du kan hitta en som passar din smak. Här kan du läsa mer om hur du ska tänka när du väljer sten till din trädgård. Det är också ett bra tips att låta dig inspireras av andras trädgårdar. Här finns ett exempel på en vacker trädgård som kanske kan skänka lite inspiration.

Så lägger du en vacker gång

Du kanske funderar över om du klarar av att lägga en gång? Var inte orolig, det kommer att gå bra. Allt du behöver göra är att ta bort ett jordlager på ungefär 20 cm. Håligheten täcks sedan med fiberduk för att ogräs inte ska komma igenom. När det är gjort lägger du ett bärlager i form av grus. Vissa väljer sedan här att gjuta ett lager av grovbetong medan andra föredrar stenmjöl. När du har valt vilket typ av underlag du vill ha är det dags att lägga ut stenarna. Lägg dem antingen rakt eller i ett vackert mönster. Varje sätt har sin alldeles egna charm. Efter att du lagt ut stenarna fogas de med stenmjöl eller sand.