Bostadsköpet viktigt

Att köpa bostad är ett stort steg i livet, ett stort beslut även så, med det kommer inte bara kostnader men även ibland en helt ny livsstil, som att plötsligt bo utanför staden eller att ha en trädgård, eller tvärtom bo i lägenhet och plötsligt inte behöva köra bil till jobbet. Vi skriver om det som kan vara bra att veta vid flytt och vid ägande av en bostad som man kommer bo i länge.

Bergen gataI SvD kan vi läsa om det olika saker som finns att tänka på inför ett bostadsköp, däribland ens rättigheter och skyldigheter innan man faktiskt öppnar plånboken och betalar ofta höga summor för ett köpekontrakt och äganderätt till en bostad. Det är bland annat du själv som köpare som ska undersöka bostadens skick innan köp, vilket faktiskt omfattar mer än en byggteknisk undersökning. Det betyder att köparen har ett väldigt stort ansvar som ibland är mindre känt, bland just köpare. Undersökningsplikt är alltså ett ord att lägga på minnet, och det är viktigt alldeles oavsett om säljaren presenterar ett besiktningsutlåtande. Vi lämnar tips i en lista här nedan från samma artikel:

  • Ta hjälp om du själv inte kan allt om bostäder
  • Vet att du har rätt till en beskrivning av bostaden, ålder, ägande, storlek osv.
  • Du får aldrig hindras att undersöka bostaden
  • Gör en kalkyl på bokostnaden
  • Bara skriftligt avtal gäller,du inte är tvungen att köpa bostaden även om du har lagt det högsta budet
  • Kolla om mäklaren är registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen
  • Tänk på attlånelöftet inte bara ska räcka till att betala köpeskillingen, alltså det pris som köpare och säljare kommit överens om, utan också till kostnader för lagfart och eventuella pantbrev.

I VF kan vi vidare läsa att det är trendigt värre att bygga nytt på landet, något som stadsbyggnadsnämnder märker av i olika kommuner, eftersom fler och fler hör av sig. Ibland är det kanske lättare att bygga sitt eget hus på sin egen tomt än att leta efter det perfekta huset och sedan tävla i budgivning med allt vad det innebär, men det finns annat att tänka på när en väljer att bygga sitt eget hus – eller köpa ett brooklyn heights brownstonesnyckelfärdigt sådant. Bland annat kanske en också måste anlägga en trädgård, vilket kan vara ett företagsamt arbete om man nu inte köper en gräsmatta från jademattan som snabbt och smärtfritt rullas ut grönskande runt huset. Sedan kan det kosta att bygga sitt drömhus, kanske drygt tre miljoner eller mer, men det är ofta en summa som det kan kosta att köpa ett hus som redan står där färdigt och kanske till och med behöver sig en renovering.

Sedan är det bra att tänka på att ett hus på landet innebär en helt annan livsstil än den att bo i en liten lya i stan, på gott och ont, beroende på vad man trivs med och hur man prioriterar saker i sitt liv – lugn och ro med påtning eller mer fart och fläkt och rörelse. I olika tider i livet kanske det ena passar bättre än det andra, kanske också att det skiljer sig om en har barn eller lever ett socialt singelliv, eller både ock!