Hemmaspa & vardagslyx

Att unna sig tid för sig själv för att verkligen rå om kropp och själ, och det bästa sättet att göra detta på? Det är att ha ett riktigt hemmaspa hemma i huset eller i lägenheten!

badkar elegant badrumAlla behöver vi lugn och ro för att bryta tråkiga vardagsmönster, men det är inte alla som kan kosta på sig en lyxig långresa på spa utomlands eller ens spaweekend, och det är därför som det är så bra när man kan göra om hemma så att hemmet räcker som avkopplingsplats. Ett tips är till exempel att göra om badrummet till ett litet hemma spa och verkligen lyxa till det extra med exempelvis spabad, väldoftande oljor och en fin inredning. Tricket är nämligen att göra badrummet till ett rum man trivs i, och hur skönt är det inte att krypa ner i badkaret med en bra bok och lite tända ljus efter en lång och hård arbetsvecka? Men något som man bör undvika att göra är att somna i badet eller i duschen. Dels för att det kan gå riktigt illa i den bemärkelsen att man skadas och dels för att det kan bli riktigt jobbiga skador om man glömmer vattnet rinnande. Ett mardrömsscenario är till exempel att man råkar täcka över golvbrunnen vilket kan vålla fuktskador för tusentals kronor, och precis som Göteborgs-Posten skriver så kan flera lägenheter drabbas om man inte själv bor på bottenvåningen i ett hyres- eller bostadsrättshus. Så visst ska badrummet vara en avkopplande plats, men inte så pass avkopplande att man somnar där!

Varför just badrummet och spa?

badkar och hemmaspaAtt spaupplevelser får oss att koppla av och känna lugn är verkligen ingen nyhet, men det är inte förrän nu som spabehandlingar faktiskt börjar accepteras som något som faktiskt ger bra inverkan på såväl kropp som själ. Till exempel skriver Sveriges Radio om hur ett äldreboende börjar med viss typ av spabehandlingar som en form av rehabilitering för de boende, och det har fått bra resultat. Till tidningen säger exempelvis enhetschefen för dagliga verksamheter i Kalix Ingela Frisk att deras satsning faktiskt är en vinst för både de boende och spaterapeuterna. Hon menar bland annat att spabehandlingar just kan ge både rehabilitering i vardagen och bättre livskvalitet – och det är inte bara äldre personer som gynnas. En person mitt i karriären med ett stressfyllt jobb behöver avslappning och en plats att rå om sig själv på, och vill man inte gå till en spaterapeut för detta så går det att hålla spa hemma också – det hela handlar om hur man inreder sitt badrum.

Inreda badrummet

Något som man ska tänka på när man inreder sitt badrum enligt Expressen är att först och främst lägga fokus på hur man kan planera badrummets yta på bästa vis. Till exempel tipsar man om hur det är viktigt att planera så man har bra förvaring med lådor, hyllor och ordentligt med plats – speglar ger exempelvis en illusion av rymd om man har ett mindre badrum. Likaså kan det vara en god idé att köpa möbler till badrummet som går att flytta på, allt som är väggfast behöver inte vara bra och när man köper väggfast inredning är ett tips att bygga på höjden. Det är nämligen många ytor i hemmet som vi ibland glömmer att utnyttja, och väggen är oftast en av dessa platser. Sen när detta är klart är det bara att höja mysfaktorn – lite värmeljus, något doftljus och uppvärmda frottéhanddukar är ju aldrig fel!