Bygga växthus

Att bygga ett växthus i sin trädgård har blivit ett populärt inslag i svenskarnas semesterplaner. Det är ett tacksamt arbete som get god utdelning i form av längre skördesäsong, och dessutom kan det öka värdet på ditt hus ifall ni går i tankar på att sälja om ett par år.

Om du vill finansiera monteringen av ett växthus kan du ta ett privatlån med låg ränta hos Axofinans, där kan du själv uppskatta kostnaden för lånet och därmed slippa ta ett lån du inte har råd att betala tillbaka.

Finansiera växthuset

Steg ett i planeringen av växthuset är förstås finansieringen av växthuset. Försök sätta upp en rimlig budget där du räknar på vad du kan lägga ut själv eller om du behöver ta ett lån för att ha råd. Det finns olika växthus med olika finesser och ju mer avancerat och stort växthus du bygger, desto dyrare kommer det bli. Många menar att det flesta begår misstaget att bygga för litet: vi skulle istället tipsa om att bygga ett lite större växthus men för budgetens skull utelämna smarta finesser som uppvärmning eller indraget vatten.

Några saker du kan fundera på:

  • Väggmonterat växthus? Lite billigare alternativ som mest förlänger säsongen för några aubergineplantor eller för dina gurkor och tomater.
  • Övervintring. Vill du att växterna ska kunna övervintra i växthuset kan du isolera golvet något
  • Ventilation. Tänk på att inte spara in på ventilering – inga växter trivs i luft som inte cirkuleras ordentligt.

Planera vart du ska ställa det

Något annat som är bra att fundera på är vart du ska placera växthuset. Generellt vill växter som trivs i växthus stå varmt och fuktigt, men inte nödvändigtvis i full sol. Har du inte de möjligheterna att välja, kan du sätta växthuset i en solig plats men investera i gardiner du kan dra ner. Det räcker gott och väl med fiberduk som du kan montera på ett sätt som gör det möjligt för dig att rulla upp och ner dem beroende på hur väderläget ser ut.

Det finns en massa olika typer av växthus, både stora och små. Här kan du hitta inspiration från Göteborg där man sätter upp olika växthus för allmänhetens skull. Att många av oss inspirerats till att bygga växthus är en del av en grön trend vi ser idag, och det finns många exempel på hur folk lever ut sina drömmar med sitt växthus på gården. Här kan du få lite behändiga tips.