Sömnproblem, sovrum och livsstil

Har du svårt att gå ned i varv efter en lång dag? Hemmet ska vara en plats där du kan känna dig lugn. Många känner stress över att de sover dåligt om nätterna. Men det finns det saker du kan göra att sova bättre på naturlig väg.

Konsumtionen av sömnmediciner har ökat med 40 procent under det nya millenniet. Men att äta sömnmediciner är sällan en långsiktig och hälsosam lösning. Många av dem är beroendeframkallande och andra kommer med biverkningar som eftersläpande trötthetssymptom, muntorrhet och större sömnproblem. Ofta finns det istället saker som kan förbättras i din omgivning för att du ska få det lättare att slappna av och somna. Här är några exempel saker som påverkar sömnen:

  • Temperatur – Det råder skilda åsikter om vilken som är den perfekta temperaturen för sömn. Vissa hävdar att det är 16 grader, andra säger 19 grader. Vad som däremot är säkert är att vi generellt sett sover bättre då det är lite svalare runt oss. Du kan finkalibrera rumstemperaturen med air conditioning, en sådan hittar du till exempel på https://e-klok.se/ac.

 

  • Ljus – Se till att vara ute och få ordentligt med sol under dagarna. Annars kommer din hjärna vara utsvulten på ljus och stimulans lagom till läggdags. Då är det viktigt att försöka undvika det blå ljuset från datorer och andra skärmar, eftersom det stör den naturliga sömncykeln.

 

  • Motion – Att röra på sig är positivt ur alla hälsosynvinklar. Men det påverkar också huruvida du sover bra eller inte. Fysisk överskottsenergi gör oss rastlösa och hindrar oss från att ta det lugnt. Regelbunden kondition- och styrketräning hindrar ett annars oavbrutet utsläpp av stresshormonet kortisol.

 

  • Sängen – De flesta sover bäst i sin egen säng. Och särskilt om den är ren. Byt lakan och örngott regelbundet. Rotera madrassen så att den slits ut jämnt och inte blir full av knölar och gropar.

 

  • Sovrummet – I rummet där du sover ska du helst inte göra något annat. Om du ställer in hjärnan på att ditt sovrum bara är en plats för sömn kommer du automatiskt att bli trött så snart du går och lägger dig. Det är dessutom bra att välja en lugnande färg till väggarna i sovrummet – till exempel grön, grått eller blått.

 

  • Dygnsrytm – Det är många som vänder på dygnet under helgen. När vi är lediga finns det ofta roligare saker att göra på kvällarna än att sova och det är vanligt att drabbas av ”socialt jetlag”. Men att ha en någorlunda jämn dygnsrytm leder till färre sömnlösa nätter och smärtfriare arbetsveckor.

 

  • Glöm klockan – Det är lätt att stressa upp sig och räkna timmarna till uppstigningen. Det är kontraproduktivt. Vänd bort väckarklockan och tänk på något annat än faktumet att du inte kan somna. Och om du verkligen inte kan somna om – gå upp och gör något annat.

 

Inget ovanligt

Kom ihåg att du inte är ensam om dina problem. Det är fler och fler som lider av sömnsvårigheter och i en undersökning av SCB uppger var tredje svensk att de lider av sömnstörningar och svårigheter att somna. Antalet som får diagnosen insomnia har också ökat lavinartat.