Redan stor skillnad på bostadsmarknaden

Det har nu gått två veckor sedan amorteringskravet trädde i kraft – men redan nu märks det av. Det är tydligt att det har blivit svårare att sälja sin bostad även i storstäderna efter amorteringskravet och mäklarfirmor vittnar nu om stora skillnader på marknaden.  

Enligt Nordeas bolånechef Michael Skytt tvärdog bostadsmarknaden efter första juni. Många mindre lån på 100 000 till 300 000 vällde in i maj men har nu försvunnit helt. Även banken SBAB bekräftar trenden. Även bostadssajten Hemnet märker av skillnaden sedan amorteringskravet trädde i kraft, samtidigt kan de inte vara säkra på att det handlar om sommardvala eller amorteringskravet som är anledningen.

Amortering är lika med avbetalning

Är du orolig över hur du ska hantera din bostad? Du behöver mest troligt inte att oroa dig, de flesta farhågor kan banken hjälpa dig med även fast det inte blir på samma vis. Främst berör förändringen de som ska köpa nytt eller vill addera pengar på ett redan befintligt lån, men det gäller att ha i åtanke att amortering inte är samma sak som ränta utan det är en avbetalning som det handlar om. Du har faktiskt lånat pengar för att kunna köpa din bostad, bil eller för att göra en renovering. Genom att betala av på ditt lån kommer din ränta tids nog att bli mindre var på ditt bolån sakta men säkert kommer att försvinna. Kanske kommer du aldrig kunna betala av ditt lån med enbart amortering men när du väl nått 50 procent av lånekostnaderna kommer du inte längre att behöva amortera. Då har du nått balans på dina lånekostnader, vilket är bättre än när bankerna äger 85 procent av ditt hem, vilket är fallet för många andra.