Flytta smidigt med checklista och magasinering

Tänk på att följa en bra checklista inför flytten, och att göra det så enkelt som möjligt för dig.

Ska du flytta? Ibland kan det vara smart att låta magasinera saker och möbler om det inte får plats eller om förrådet i källaren är för litet. Med smart förvaring och magasinering går det både snabbt och enkelt. Om du dessutom vill göra hela flytten så smidig som möjligt gäller det att organisera och planera långt i förväg.

Flytta lite enklare med smart checklista

I en artikel i Expressen kan du få en smart checklista att använda som hjälpmedel vid en flytt. Det kan som många vet vara väldigt tidskrävande och jobbigt att flytta, samt kostsamt, men med bra råd behöver det inte bli så.

 • Gör en lista på telefon, dator eller i en anteckningsbok för att skriva ner vad som behöver flyttas, när det ska ske och hur det ska gå till. Varför inte spalta upp sakerna efter rum?

 

 • Skriv när en eventuell flyttfirma ska komma, när du ska packa ner varje sak och när du ska städa huset.

 

 • Försök att hitta en prisvärd och pålitlig flyttfirma med försäkring, inte minst om du har ömtåliga och dyra saker som ska flyttas. Be om offerter från flera olika firmor och jämför, kolla om det ingår kartonger, plastskydd, frigolit och annat, det kan spara dig mycket pengar och tid.

 

 • Om du vill spara tid och pengar, men lägga ner lite arbete själv, se till att packa dina egna flyttlådor innan flyttfirman kommer. Till exempel kläder och saker du inte använder hela tiden. Det viktigaste, det som du använder dagligen, packar du ner på flyttdagen.

 

 • Packa ner kläder, sängkläder, mindre saker och textilier i resväskor, bagar och påsar för att göra det enklare och utnyttja bra förvaring. Det gör det även enklare att hitta kläder och handdukar som du använder dagligen när du är på plats i det nya boendet.

 

 • Viktiga papper och dokument som skolbetyg, födelseattester, bankpapper, räkningar, fastighetsmäklarinformation och pass ska du förvara någonstans med enkel åtkomst. Packa alltså inte ner dessa i en flyttlåda från flyttfirman, det kan då ta flera agar innan du hittar dessa igen på den nya platsen och i värsta fall kan de försvinna i flytten. Vilket så klart vore en rejäl mardröm.

 

 • Kontrollera varje rum så inget är kvarglömt.

 

 • Titta efter skador och märken för att göra snabba reparationer om det behövs.

 

 • Läs av elmätaren och skriv ned så du vet till sluträkningen vad din del är.

 

 • Frosta av kylskåpet så att ett strömavbrott inte orsakar översvämningar.

 

 • Städa själv eller anlita en professionell städfirma, då vet du att allting blir ordentligt gjort.

 

Bra att ha koll på

Fler tips kan du få på Boupplysningens hemsida. Där går det även att läsa om vikten av att vara helt säker på dagen du faktiskt får tillträde till ditt nya boende. Och att klockslag spelar roll när det handlar om tillträde, klockan 8 på morgonen är alltså helt annorlunda är klockan 20, och kan göra att flyttfirman kostar en hel del mer, om du skulle förväxla de båda klockslagen. Ännu fler tips hittar du här.