Olika sätt att rengöra fasaden

Det är viktigt att man sköter om sitt hus för att det ska hålla så länge som möjligt. Det många inte tänker på är att husets utsida, både tak och fasad, får stå emot väder och vind och slits därför snabbt. För att fasaden ska hålla sig fräsch längre är det viktigt att man regelbundet rengör den.

Det finns olika sätt att rengöra husets fasad och vilken teknik man bör använda beror till stor del på vilken typ av fasad som huset har. En del fasader tål att du kan blästra bort det värsta medan andra kräver en skonsammare hantering. Nedan listas olika tillvägagångssätt vid rengöring av fasad.

  • Kemisk rengöring – används på känsliga fasader som har utsmyckningar som riskerar att gå sönder vid kraftfullare hantering.
  • Vattenblästring – en skonsam variant av blästring.
  • Torrblästring – en kraftfullare variant av blästring som används på riktigt starka fasader.
  • Högtryckstvätt – när fasaden inte är i allt för dåligt skick och det räcker att behandla den med vatten.
  • Stålborste – vid lättare nedsmutsning kan det räcka att rengöra fasaden för hand med en stålborste.

Välj rätt metod för din fasad

Det är mycket viktigt att du har koll på vad för typ av fasad som huset har, och hur slitstarkt den är, innan du sätter igång med att rengöra den. Om du råkar blästra en fasad som inte tål det kan det få tråkiga konsekvenser. Förutom att kontrollera vilket tillvägagångssätt som passar din fasad kan man också ha i åtanke att de olika metoderna skiljer i både pris och tidsåtgång. Oftast klarar en fasad flera olika rengöringsmetoder vilket gör att du får en valmöjlighet. Det går till exempel snabbare att blästra en fasad eller rengöra fasaden med högtryckstvätt än det gör att borsta den för hand med stålborste. Att tvätta fasaden enbart med vatten i högtryckstvätt är också en av metoderna som är allra billigast, oavsett om du gör det själv eller väljer att anlita en firma. Stålborste är också ett billigt alternativ om du väljer att göra det själv, desto dyrare när man anlitar en firma då det går åt många timmar.