Allt om hemförsäkring för dig som bor i hyresrätt

Som hyresgäst är det lätt att bli van vid att värden står för allt. Går exempelvis spisen sönder byts den ut, och om det behöver tapetseras om gör värden det. Då är det lätt att glömma att man även som hyresgäst behöver ha en hemförsäkring. Det är dock ett måste om man vill känna sig ekonomiskt trygg. Här berättar vi allt du behöver veta om hemförsäkringar om du bor i hyresrätt.

En hemförsäkring är en försäkring som ersätter dig för dina saker om de skulle skadas eller försvinna i exempelvis ett inbrott eller i en brand. Hemförsäkringen kan också hjälpa till med att ersätta dig ekonomiskt om du inte kan bo i din bostad på ett tag. Har du ingen hemförsäkring står du helt ensam med de kostnader som kan uppstå om någonting skulle hända.

Vad är en hemförsäkring?

Idag har de flesta hemförsäkring hyresrätt, men det finns undantag. Det finns förvisso inget krav i lagen som säger att du måste ha en sådan, men skulle något hända kan det stå den som saknar en hemförsäkring dyrt. Många värdar vill också att hemförsäkring skall bli ett krav för hyresgäster. Idag är det endast trafikförsäkringen som är belagd med ett sådant krav.

Även den som bor i andra hand måste tänka på att teckna en egen hemförsäkring då en sådan är personlig och inte hör till lägenheten i fråga. Dock inkluderas alla som bor i bostaden i dess hemförsäkring.

Vanligt med inbrott i förråd

Alla som är hyresgäster har rätt till ett förråd för att förvara sina saker i. Ett problem med förråd är dock att de ofta är drabbade av inbrott. Så många som 18% av alla hyresgäster drabbas av inbrott i sina förråd. Skulle det hända dig är det viktigt att du har en hemförsäkring. För att försäkringen ska gälla är det emellertid viktigt att du låst ditt förråd på rätt sätt. I vissa fall kan man få ersättning ändå, men då krävs det att värden varit oaktsam. Har du saker av värde i ditt förråd är det med andra ord mycket viktigt att du skaffar dig en bra hemförsäkring.