Sov skönt i rätt säng

Det finns få saker som påverkar vårt allmäntillstånd i samma utsträckning som sömnen. Sömnbrist kan leda till mängder av åkommor och skador. Det är därför väldigt viktigt att sova rätt. I den här artikeln får du några tips på hur du kan få en bättre nattsömn.

Allt fler drabbas av sömnsvårigheter och problemen går dessutom ned i åldrarna. Just sömnsvårigheter kan upplevas som enormt svåra att få bukt med och många väljer helt enkelt att bara stå ut med dem. Det finns få mirakelkurer som i ett nafs gör att du sover som en stock men det finns gott om mindre åtgärder du kan genomföra för att sova lite bättre. Som sista utväg kan det kanske vara värt att investera i en helt ny säng, som en bädd från Ekens sängar.

Låt oss titta närmare på några av de förbättringar du kan göra för att sova bättre och vad du ska tänka på om du står inför att köpa en ny säng.

Enkla förbättringar för att sova bättre

Här följer några enkla saker du kan göra idag för att förhoppningsvis få sova bättre redan ikväll.

  • Ingen skärmtid innan läggdags. Undvik att titta på skärmar en stund innan du ska gå och lägga dig. Det bästa är om du stängt av alla skärmar åtminstone en halvtimme innan du går till sängs.

 

  • Motionera på dagen. Om en lista över tips på hur du sover bättre på natten skulle reduceras till ett enda tips så vore det detta. Att motionera en stund på dagen är tveklöst den bästa vägen till bättre nattsömn.

 

  • Meditera eller reflektera. Lyssnar du på podcasts när du åker till jobbet och tittar på TV när du kommer hem? Är det ständigt intryck och stimulans som gäller från första vakna stund? Det är så vardagen ser ut för många. Inte konstigt då att tankarna börjar snurra när huvudet läggs på huvudkudden. Ta en stund varje dag till att inte titta eller lyssna på någonting och låta tankarna sväva fritt.

 

  • Fundera på om du behöver byta säng eller madrass. Det här är förstås ingen liten åtgärd om du kommer fram till att din säng inte gynnar din nattsömn, men börja i den enkla änden och tänk på saken.

 

Om du ska köpa ny säng

Att köpa ny säng är inte så komplicerat om du vet vad du ska kolla på. Det absolut viktigaste rådet är föga oväntat att du bör köpa en säng som du fått möjligheten att provligga. När du provligger en säng ska du dessutom tänka på att testa alla tänkbara sovställningar. Framför allt ska du i det läget ha koll på att din ryggrad får rätt avlastning. Om du till exempel ligger på sida så ska madrassen stötta upp så att din ryggrad hålls rak. Om du ligger på rygg ska din ländrygg få tillräckligt med stöd.