Planteringsjord för en prunkande trädgård

När man väl fått upp ögonen för vetenskapen om jord och näring kan man inte sluta. Du märker på en gång av skillnaden om du har planterat dina blommor i ny, näringsrik och frisk planteringsjord – eller om du kanske har slarvat med det något år. Dina växter kräver ofta olika jordmån att gräva ner sina rötter djupt ner i. Här skriver vi om hur du kan göra för att få till den där prunkande trädgården du alltid har drömt om!

När man ska planera sin  drömträdgård måste man ha en del kunskap först. Det handlar framför allt om lite enkel näringslära, zoner och vilka växter som trivs i vad. Det bästa är helt enkelt att lära känna sin jordmån och förbättra den befintliga platsen med ny jord. Vi använde oss av näringsrik planteringsjord från Flisby eftersom man kan få det levererat, det är ju inte direkt något som man kan släpa hem en eftermiddag efter jobbet.

Näring i jorden, därför är det viktigt

Växter är en levande organism som, precis som människor och djur, behöver näringsämnen för att kunna växa sig friska. En prunkande trädgård med djup jord där rötterna kan få breda ut sig djupt ner i jorden gör också att växtdelen ovanför jorden – den vi ska skörda eller njuta av dofterna till – ska växa stor stor, stark och frisk. Det bidrar också till att växterna blir mer motståndskraftiga mot olika infektioner och svampangrepp: precis som vi människor när vi äter näringsrikt!

Att vattna hör förstås till den andra viktiga delen. När man vattnar är det bra om man kommer djupt ner i rötterna. Många är ofta rädda för att dränka sina växter, men växer de på friland är risken väldigt liten. Tvärtom gör man att rötterna söker sig neråt i jorden efter vatten, som bevaras längre ju djupare du kommer. Du kommer med andra ord att i längden slösa mindre vatten om du vattnar rikligt och regelbundet, än om du vattnar ytligt lite mer sporadiskt.

Odla för klimatet och själen

Idag är det många som fått upp ett odlingsintresse för att man vill tänka mer närodlat. Vi har kommit långt från vårt jordbruksarv i många delar av världen, och många av oss blir obekväma av tanken på att okunskapen sipprar ut från generationerna. Många intresserar sig just för att odla ätbart och blir mer och mer intresserade av att odla gamla grödor som var en självklarhet i den svenska trädgården förr. De flesta märker av de hälsofrämjande vinsterna av att odla. Det är en harmonisk syssla som belönar sig i form av vackra växter och starka stammar. Något som ligger djupt förankrat i våra själar och skapar en tillfredsställelse som många menar botar psykisk ohälsa och stress.

Och för dig som inte har en trädgård, odlingslott eller fritidshus att odla i. Allt fler väljer att odla även på sin balkong! Här är planteringsjord precis lika viktig. Det bästa är om man kan hitta stora kärl att odla i, och så ska man självklart börja med att odla i mindre näringsrik såjord när växterna bara är frön. Sedan arbetar man successivt upp näringen, till att plantera om i planteringsjord. Lycka till!