Problem med skadedjur?

De flesta av oss ser nog oss själva som djurvänner. Men det finns vissa sorters djur – skadedjur – som vi gärna kan klara oss utan. Som förstör hemmet och har en osanitär inverkan på hemmamiljön. Därför har vi tagit fram en lista med tips för hur du hållet ditt hem fritt från ovälkomna gäster.

(OBS: texten riktar sig särskilt mot husägare, men innehåller även information som kan gynna människor som bor i lägenhet. De flesta av tipsen handlar om hur man hindrar problem med skadedjur från att uppstå, men om du redan har problem kan du hitta fällor och andra lösningar hos skadedjursbutiken)

Hur du håller skadedjuren borta

  • Håll rent i trädgården. Det här är viktigare än man kanske tror. Tänk på trädgården som den första linjen av försvar mot skadedjuren. Att ha en massa lövhögar – mysiga sovplatser för möss och insekter – och rutten fallfrukt – en näringskälla för små snyltgäster – är att bjuda in skadedjuren. För om de trivs i trädgården är det bara en fråga om tid innan de vågar sig närmare bostaden. Det är även viktigt att inte lagra ved mot husväggen, eftersom det drar till sig myror. Ett knep för att avleda redan existerande myrinvasioner är att rikta myrorna bort från hemmet genom att placera en liggande pet-flaska med sockerlösning i andra änden av trädgården.
  • Håll tätt. Att täta fasaden är nästa logiska steg i att förvandla ditt hus till Fort Knox för smådjur. Få skadedjur är så kaxiga att de vandrar in genom ytterdörren – istället för de hitta sprickor och andra håligheter där de kan ta sig in utan att bli sedda. Det är också viktigt att göra insidan av huset till en ogästvänlig plats genom att förhindra att de kommer åt maten – placera mjöl, gryn och andra spannmål i täta vakuumförpackningar.
  • Hygien. Håll rent! Både dig själv, ditt hem och dina saker. Låt inte matrester eller skräp ligga framme. Ha koll på att det inne finns några fuktskador i hemmet – något som silverfiskar tycker om. Lägg bara in rentvättade kläder i garderoben, för att undvika mal.

Behöver du fler tips på hur du håller huset fritt från ohyra? Här är en lista där de går igenom grunderna – skadedjur för skadedjur.