Vårbudgeten gjorde användare av hushållsnära tjänster till vinnare

Årets vårbudget visade sig generera ett ökat användande av hushållsnära tjänster från privatpersoner. Men det är väldigt viktigt att en anlitar seriösa yrkespersoner.

 

Allt fler använder sig av rot- och rut

Förra året använde sig allt fler svenskar och rot- och rutavdrag. Totalt användes tjänsten för nära 17 miljarder kronor. Årets budget kom att förändra rut- och rotavdragen på flera sätt. Bl.a. breddades subventionerna till att omfatta så väl IT-tjänster i hemmet som en halvering av momsen på mindre reperationstjänster. I år sänktes rotavdraget från 50 till 30 procent – något som påverkar dig som vill anlita någon för reparationer, men för dig som vill anlita ett företag för flyttstäd faller inom samma regelverk som tidigare med en viss modifikation. Nu har tröskeln sänkt från 50 000 kronor till 25 000 kronor. Men Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket menar att detta enbart påverkar ett fåtal personer. De flesta privatpersoner kommer sällan upp i den summan.

553539-house-cleaning

Dåligt utförd flyttstäd kan bli en dyr historia

Att inte genomföra en korrekt flyttstädning då en flyttar ut ur sin bostad kan bli en dyr historia. Enligt en sammanställning på GP har en hyresvärd i regel rätt att ta ut 2700 kronor för 40kvm. De flesta gör missar när det kommer till att städa ytor som man inte ser med blotta ögat. Det kan handla om att städa bakom spisen och i vattenlåset. Samtidigt visar samma sammanställning att om en från början skulle använda sig av en städfirma som utför en korrekt genomförd flyttstädning så skulle personen komma undan med halva kostnaden – samt tid och energi. Det finns flera företag att använda sig av, bl.a. Globalfast.se som har flera olika tjänster beroende på behov.

Risk för att allt fler använder sig av svarttjänster

I en undersökning genomförd av försäkringsbolaget IF kan var trejde svensk tänka sig att använda sig av så kallade svarttjänster. Det är olagligt att använda sig av sådana tjänster då företagen inte betalar skatt på sitt arbete. Samtidigt har de företagen sällan relevanta certifieringar eller ansvarsförsäkringar. Vissa arbeten måste göras enligt en viss praxis inom branschen – det gäller framförallt arbeten där företag jobbar med el och i våtutrymmen.