Inred litet hem

A och O för att få ett hem att trivas i är att planera det smart. När man bor litet är detta extra viktigt. Bra förvaring, ljus och rätt möbler kan göra mycket för att få det lilla hemmet att kännas större.

289695-dishes-in-the-cupboard

Förra året såldes den dyraste lägenheten i Sverige. Bostaden var på 10 kvadratmeter och fanns i Stockholms innerstad. Priset innebar att köparen fick betala mer för sin boyta än de som köpt paradvåningar på Strandvägen. Det höga priset för en sådan här liten lägenhet var dock inte det första i sitt slag. Tre av de tio dyraste lägenheterna i Stockholm, om man ser till kvadratmeterpriset, har varit ettor. Det är kanske inte alla som väljer att köpa en så här liten lägenhet men det är många som bor litet.

Något som är oerhört viktigt när man bor på en liten yta är bra förvaring. Får man bort en massa prylar i skåp och liknande kan man få mer yta att leva på. En bra idé kan vara att köpa en sideboard. Man kan ställa saker på den, ha saker i den, den är snygg och tar inte upp speciellt mycket plats. Men innan du köper förvaring bör du rensa och sortera bland dina saker, så att du vet hur mycket förvaring du behöver. Se även till att mycket av förvaringen hamnar på väggen, med till exempel bokhyllor. Då frigör du en massa golvyta. Du kan låta hyllplanen gå ändå upp till taket för maximal förvaring. Köp sedan en pall eller stege för at nå upp till dina saker i taket.

En annan sak du kan göra för att få ditt hem att verka större är att ha vita väggar och mycket vit inredning. Vitt förstorar. Ha även många ljuskällor för att skapa en känsla av rymd. Satsa på mindre ljuskällor istället för en stor i taket. Har man ljuskällor med ett soft ljus hjälper det till att skapa en illusion av att konturerna suddas ut och på så sätt får du en större känsla.