Bygg ditt eget hus

Vem vill inte bygga sitt eget hus? Det är nog få som svarar på den frågan, eftersom det är en dröm att få bestämma huset och dess struktur helt själv. Bygger man sitt hus, med hjälp av experter givetvis, ja då kan en välja att bo inuti ett växthus om man så vill, eller låta allt gå i trä.

pexels-photo-120173Ett miljövänligt alternativ är faktiskt att bygga sitt hus inuti just ett växthus, även om det kanske inte är det billigaste att företa sig. I Dagens Nyheter skrivs det om en familj som bygger sitt hus innanför ett glashus som sparar energi och ger huset ett varmt klimat runt om sig. Här får trädgården längre sommar och dessutom är det helt möjligt att odla mer exotiska växter, som de en kan se nere vid Medelhavet. Det är i Vallentuna som huset ligger beläget, och när man kliver in genom dörrarna in till det enorma växthuset möts man av ett stilla vakuum och ett träfärgat timmerhus. Ett så kallat naturhus. En bäck rinner längs växthusväggen och i jorden runt huset planteras olivträd och tomatplantor, vindruvor, persikor och gurka. Dessutom slipper familjen vattna alla växter för det gör avloppsreningssystemet åt dem, något som skapar ett naturligt kretslopp.

Ett timmerhus eller nyckelfärdigt?

För de som funtar på att bygga ett eget hus, likt familjen ovan eller med helt andra tankar, kan det vara en god idé att kolla in villavarm.se för inspiration. Dessutom finns det gott om tips och idéer i olika inslag i magasin och på nätet. I Dala-demokraten kan en till exempel läsa om en kille i Siljansnäs som byggt hela sitthus i timmer och sten, både inne och ute. Resultatet är en vacker stugliknande skapelse med allmogekänsla.

För den som inte vill bygga eget hus men bo i ett mer naturligt sådant är tipset att bo i en så kallad ekoby. Mer om detta kan man läsa om i denna artikel i Sveriges Radio.