Spara energi i hemmet med LED

På vilka olika sätt går det utmärkt att minska på energiförbrukningen hemma? Bland annat genom att byta ut glödlampor till LED-lampor.

LEDDet finns många olika sätt att sänka energiförbrukningen hemma. Ett enklare sätt är att byta ut eventuella glödlampor i taklamporna mot ett system av LED spotlights. Dessa fungerar för både infälld och utanpåliggande installation och många går dessutom att dimma till önskad ljuseffekt. LED förbrukar mindre ström och utvecklar lite värme i jämförelse med traditionell belysning, inte minst när det kommer till starka spotlights. Dessutom har de enormt lång livslängd och behöver inte bytas ut lika ofta som glödlampor eller halogenlampor. Det gör dem mycket mer miljövänliga.

Fler sätt att sänka energiförbrukning på

I Råd & Rön går det att läsa om hur din elförbrukning dessutom blir mycket lägre om du byter ut dina gamla vitvaror mot helt nya, även om det till en början är en dyr engångskostnad. I längden kommer du tjäna på det, eftersom elen som dras minskar och även din elräkning. Vitvaror som är äldre än tio år räknas hit, allt från kyl och frys till diskmaskin, torktumlare, tvättmaskin och torkskåp. Andra tips är att endast köra disk- och tvättmaskinen när de är fulla och bara då. Se även till att stänga av alla apparater som inte används och inte ha de i standby-läge.

Släck lampan och tänk efter

På Energimyndigheten finns det även listor att skriva ut och klistra upp hemma eller på jobbet, för att få alla att komma ihåg att göra saker i hemmet och på kontoret mer miljövänligt. Sänk till exempel inomhustemperaturen med någon grad, det minskar energianvändningen med flera procent. Byt ut all belysning till LED eller lågenergi och släck i rum och kontor när det inte används. Fler saker är att använda vattenkokare för att koka upp vatten, det går både snabbt och sparar dig och världen energi. Tvätta i 40 grader i stället för i 60, när och om det är möjligt. Det kan halvera energianvändningen. Sätt på ett snålspolande duschmunstycke för att spara på varmvattnet och tänk efter hur länge och ofta du duschar, kanske kan du minska?

Läs mer om detta här.