Tänk på det här när du flyttar

Att flytta är ett stort projekt. Men även om du ska flytta på ett bohag som rymts på 250 kvadrat, plus biytor, går det att få flytten att flyta på smidigt. Detsamma gäller naturligtvis om du ska flytta från en liten lägenhet till en ännu mindre.

För det första: anlita en flyttfirma om du kan. Välj en flyttfirma som har lång erfarenhet, och som har vana av att anpassa de flyttuppdrag de åtar sig efter kundernas önskemål och behov. Montrab.se är en flyttfirma som är baserad i Dalarna och Gästrikland, men kan åta sig flyttuppdrag i hela landet. De har lång erfarenhet, och är flexibla. Det finns naturligtvis många andra flyttfirmor som arbetar på samma sätt.

Väljer du att anlita en flyttfirma kan de packa ned bohaget, skruva isär stora möbler, flyttstäda, frakta bohaget till den nya adressen, packa upp och skruva ihop möbler, då behöver du inte göra så mycket själv, och du behöver inte ta ledigt från jobbet. Men även om du låter en flyttfirma sköta flytten är det vissa saker du bör göra inför flytten.

För det första: rensa. Du har säkert minst en låda hemma med saker som du inte behöver. Om de är trasiga kan du slänga dem, men om du tror att någon annan kan ha glädje av dem, exempelvis om det rör sig om hela och rena kläder som du helt enkelt inte använder längre, kan du skänka bort dem. Har du många saker som du vill bli av med kan du anordna en loppis.

Fler tips för dig som ska flytta finns att läsa i den här artikeln i Göteborgs-posten.

Flytta utan flyttfirma

FlyttlassDet går bra att flytta även utan flyttfirma, men man får vara beredd på att det tar mer tid i anspråk, och att man kan bli tvungen att ta ledigt från jobbet några dagar.

Köp bra flyttlådor. Om du väljer att anlita en flyttfirma ingår ofta flyttlådor, och annars kan du hyra dem av firman. Annars finns de på många byggvaruhus, och man kan också hitta lådor i köp- och säljgrupper på Facebook. Märk lådorna ordentligt, så att det tydligt framgår både vad de innehåller och i vilket rum de ska stå. Ett smart sätt att göra det extra tydligt till vilket rum innehållet står är att märka lådorna med färgglad tejp, en färg för varje rum.

Tidningen Sköna hem har sammanställt en lista på smarta tips för den som ska flytta. Visste du t.ex. att man kan lägga engångstallrikar i papper mellan porslinstallrikarna när man packar ned dem i flyttlådan.

Kom ihåg att vare sig du anlitar en flyttfirma eller inte så måste du göra adressändring, och också flytta alla dina avtal. Det gäller inte bara el, bredband och liknande, utan också försäkringar. Olika bolag har olika villkor beroende på var man bor, så om du flyttar från en ort till en annan, eller till ett nytt bostadsområde, kan du få en lägre premie om du byter försäkringsbolag. Det gäller inte minst bilförsäkringar, framför allt om du får tillgång till ett garage när du har flyttat. Mer om byte av bilförsäkring finns att läsa här.