Nytt golv och inredning 2019

Vad är egentligen de alla största inredningstrenderna just nu? Och hur kan du renovera varsamt och samtidigt tänka på miljön som du förnyar ditt hem?

När våren börjar komma vill många fräscha till sina hem, planera in renovering eller upprustning av ett rum och kanske lägga till någon ny möbel eller bara en färg. Vad är egentligen de trender som blommar just nu ­– och hur kan du förändra utan att för den delen riva ut inredning eller skada miljön genom att överkonsumera? Med Parkett Design JE AB kan du bland annat få din slitna fiskbensparkett slipat och underhållet, så det ser ut som nytt och håller sig starkt under många år framöver. Ett snyggt golv är grunden för att snyggt rum.

Inredningen alla pratar om 2019

Förutom snygga golv är det mycket miljötänk, när det kommer till våra hem och inredningen därinne, just nu. Vi vet att vi skadat jorden och tagit för mycket resurser, därför vill vi ha hållbara material och återanvända samt återvinna så mycket vi bara kan. Några trender som det går att läsa om i Elle Decoration är det bland annat följande vi borde ha koll på när det kommer till inredning:

  • 90-talet är tillbaka i inredningen. Med starka färger, som gult, samt svampmålning som gör att väggarna ser kalkmålade ut. Glasbordet är här sen ett tag tillbaka, liksom färgglada mönster och lavendellila.
  • Glöm matt och borstat, under 2019 är det högblanka ytor som gäller. Rostfritt är materialet som står över alla andra och vi ser det bland annat i rostfri småförvaring, som karaffer, skålar och matlådor – men även i ljusstakar och andra dekorativa detaljer.
  • Gult i olika nyanser, gult som accentfärg eller gult som huvudkulör i ett helt rum. Du bestämmer hur mycket – eller lite – av trendkulören du vill inreda med. Oavsett dos blir det ett riktigt snyggt statement. Förra året snackade alla om William Morris-tapeter, men nu får dessa ge vika för färg.
  • Växternas plats i inredningen är numera självklar och en fin mix av äkta grönt och fejk är helt rätt väg att gå, särskilt om du saknar gröna fingrar. Satsa på riktiga växter av den lättskötta sorten och låt de besvärliga varianterna vara sådana du inte behöver vattna.
  • Vi har ännu inte tröttnat på skulpturer, men 2019 är det i möblernas form vi ser dem. Skulpturala bord är en av de stora trenderna kommande säsong – oavsett material och storlek.
  • Ojämna former, skrovliga ytor och abstrakta mönster kännetecknar vaser, krukor och koppar det kommande trendåret. Detaljerna får gärna se ut att ha legat under vatten under en längre tid eller ha formen av exempelvis koraller.

Fler inredningstips

Även i Expressen tipsas det om en hel del trender som verkligen får inspirationen att triggas igång. Vad sägs om rosa i olika nyanser, gärna pudrigt och mjuka former. Även detaljer i trä är hett, och det syns på allt från köksluckor i nordisk björk till bord och stolar i ek och ask. Detta är en särskild påminnelse om vår natur och transportsträckor, använd svenskt trä så mycket som möjligt. Keramikföremål är hett och ännu hetare, inte minst i form av Lisa Larson-figuriner, som tjocka katter och roliga hundar. Även vaser och andra dekorativa prylar får gärna ta plats. Mer här.