Renovera själv i sommar

När sommaren är här har vi tid att ta tag i våra projekt hemma och kanske utföra en renovering. Mycket kan man göra själv i hemmet om man har kunskap, men det finns alltid moment där en expert bör inkallas för bästa resultat.

1435591-hammare-och-spik

Bygghandelns försäljning ökar i år, det kan man läsa i den här artikeln. Det är nämligen så att när sommaren är så pass dålig vädermässigt som i år, passar folk på att ta tag i byggprojekten hemma. Byggvaruhusen har sett en ökad försäljning på i princip alla avdelningar och det är garanterat fler kunder i sommar än normalt. Bygghandelns försäljningssiffror har under året ökat med hela 9,5 procent, enligt mätningar. På grund av det kalla och ostadiga vädret i juli har man haft en kraftig ökning i försäljning på 16,4 procent under månaden. Men ytterligare en anledning till att det sker en ökad försäljning just i år är för att man planerar på att sänka ROT-avdraget vid årsskiftet.

Beroende av renovering

Är man en utav dem som hjälpt till att öka på bygghandelns försäljning och planerar på att renovera i sommar, finns en hel del att tänka på. Dels är det viktigt att ha i åtanke att man faktiskt kan fixa en hel del själv i sin renovering om man bara har lite kunskap. Det behövs alltså inte en hantverkare i varje moment. Har man bara bra arbetskläder, de rätta verktygen, lite tålamod, kunskap och vilja, kan man åstadkomma något på riktigt. Faktum är att allt fler väljer att renovera på egen hand och att ha kunskaper om renovering innebär status i dagens samhälle, skriver Dagens Nyheter. Det man dock bör se upp med om man får upp en riktig fixarglädje och renoveringen går bra, är att man kan bli lite beroende av renovering. När man väl börjat med ett rum och ser vilken fantastisk och rolig process en renovering är finns stor risk att man tar sig an ett nytt rum och sen ytterligare ett nytt.

Ibland behövs proffshjälp 254369-new-sheetrock-drywall-abstract

Man bör även se upp med att göra allt själv bara för att det går så bra. Vissa saker bör man verkligen lämna till en expert. Exempel på sådana saker är när man ska installera vatten och el. Har man inte de rätta kunskaperna kan nämligen konsekvenserna bli förödande. Att man ibland måste anlita ett proffs gäller speciellt när man renoverar badrummet eftersom badrummet är det rum som är absolut svårast att renovera. Några saker man kan behöva ta hjälp med i badrummet är:

  • Sätta kakel och lägga klinker. Detta är svårt och kan leda till att man måste riva det man själv gjort.
  • Installera golvvärme. Även detta är komplicerat med en rad olika faktorer som måste tas hänsyn till.
  • Byta kranar. När man ska byta kranar behövs ofta specialverktyg och det är av stor vikt att det blir ordentligt tätt så att det inte börjar läcka.
  • Borra i väggar. Det finns en stor risk för en vattenskada om man inte tätar ordentligt efter att ha borrat. Läs mer.