Så bygger du en gäststuga på tomten

Får inte gästerna plats där hemma? Det kan kännas mycket tråkigt om man gärna tar emot besök. Den perfekta lösningen är då att bygga en gäststuga så att vänner och familj har någonstans att husera när de hälsar på. Här berättar vi hur.

Att bygga en gäststuga behöver inte alls vara speciellt krångligt. Idag finns till exempel färdiga byggsatser till stugor. Du kan till exempel bygga ett populärt attefallhus på din tomt med hjälp av en sådan byggsats.

Bered mark

När du ska bygga något behöver du dock bereda marken först. Det kan du faktiskt göra själv genom att hyra eller köpa en anläggningsmaskin. Bor du i eländig terräng är en kompaktlastare ett bra val av maskin. En sådan är nämligen utrustad med fjädrande fötter som lätt tar sig fram i terräng. Den har också en skopa som du enkelt kan forsla bort material med. I övrigt kan du behöva en liten grävskopa för att kunna gräva för el och vatten. När anläggningsarbetet är klart är det dags att lägga en grund för huset. Här kan det vara bra att ta hjälp av proffs om du inte själv vet exakt hur du ska göra. Anledningen till det är att det är mycket viktigt att grunden blir bra. Den är nämligen en förutsättning för att hela byggnaden sedan ska hålla sig stabil.

Bygga själv eller köpa färdigt?

När det är dags att börja bygga själva huset står du inför frågan om du ska bygga själv eller om du ska köpa ett färdigt. Fördelarna med att bygga själv är att du får stugan exakt så som du vill ha den. Nackdelen är att du måste vara byggkunnig. Du måste annars ta hjälp, något som kan bli kostsamt. Köper du istället en så kallad byggsats till ett attefallshus finns det många fördelar. För ett hus av den typen behöver du nämligen inget bygglov. Idag finns dock förslag på att bygglov ska bli ett krav även för dessa hus, men det gäller alltså inte ännu. När du väljer en byggsats blir det också mycket enklare att sätta upp huset. Många företag erbjuder dessutom monteringshjälp.

Fördelar med en gäststuga

• Du har alltid plats för släkt och vänner
• Du kan få en extra inkomst genom att hyra ut stugan när den inte används
• Stugan kan fungera som extra kontor

Fördelar med en gäststuga

Funderar du fortfarande på om en gäststuga är en bra idé? Då kommer här några argument som kanske kan övertyga. Att alltid kunna ta emot gäster och erbjuda husrum är en härlig känsla. Du ger även både dig själv och dina gäster utrymme för lite privatliv. När inte några gäster bor i stugan kan du hyra ut den. Den kan på så sätt faktiskt betala sig själv och bli en inkomstkälla. Vill du göra det är det viktigt att du inreder snyggt och funktionellt. Här finns tips på hur du inreder ett litet utrymme både snyggt och smart.

För dig som ibland arbetar hemma kan en gäststuga även fungera perfekt som kontor. Du får då känslan av att gå till jobbet även om du befinner dig på hemmaplan. Det kan vara psykologiskt skönt att kunna börja och avsluta arbetsdagen på en annan plats än i hemmet.