Byt fönster

Om du bor i ett lite äldre hus kanske du även har gamla tvåglasfönster. Det blir lätt kallt och dragigt och kan även vara lätt för inbrottstjuvar att ta sig genom. Att byta gamla fönster till säkra och energisparande alternativ är en god investering.

fönster monteringOavsett hur mycket du försöker värma upp ditt hus eller din lägenhet kan dåliga och gamla fönster lätt kyla ner rummen igen. Energiförbrukningen går lätt upp när man desperat höjer värmen på elementen på vintrarna, och snart går elräkningen upp till det dubbla. Istället för att gå runt och frysa och lägga onödiga pengar på el, bör du se till att byta fönster.

Du kan helt enkelt tjäna på ett fönsterbyte i längden, skriver Dagens Nyheter i en artikel. Det gäller även om du måste sätta in helt nya fönster eller bara byta ut innerfönstret mot isolerglas i ett tvåglasfönster. Om dina fönster är över 30 år gamla skyddar de oftast dåligt mot värmeläckage.

Så hur ska man då göra om man behöver byta fönster? Om du är händig kan du kanske göra det själv. Men se till att du vet vilken sorts fönster du ska ha. Det är nämligen inte alla fönster som passar både estetiskt, praktiskt och miljömässigt i ditt hem, enligt en artikel i Svenska Dagbladet. Se också till att du tar reda på om du ska ha solvärmedämpande glas, beroende på var i huset du ska byta fönster.

Det vanligaste är dock att man anlitar någon som kan hjälpa till med fönsterbytet. Då får man också hjälp med vilket slags fönster som passar beroende på vilken typ av hus eller lägenhet du har. Du slipper alla oväntade problem som egen renovering kan medföra, och du kan lägga din tid på annat. Däremot ska du själv se till så att du har bygglov för att byta ut eller ta upp nya fönster. Det kan du enkelt kolla upp på Boverkets hemsida.