Lamporna hemma är viktigare än man tror

Under vintern är det mörkt när vi går upp och går till jobbet, sedan är det mörkt igen när vi vandrar hemåt och detta är något som både påverkar vår dygnsrytm och vårt humör. Därför är det allt viktigare att vi har ordentlig belysning hemma – för vissa sorters ljus gör oss nämligen piggare vilket höjer vårt humör, vilket gör det allt viktigare att välja rätt belysning i sitt hem när man inreder.

Kök lamporDet här med rätt belysning i sitt hem är viktigare än man tror, forskare har nämligen kopplat bristen av soltimmar till vad man valt att kalla årstidsrelaterad nedstämdhet, men detta kan dock botas med ett enkelt knep. Enligt en intervju med forskaren Torbjörn Laike i DN handlar det om att vi måste lära oss att variera ljuset för att öka vår pigghet och därigenom även vårt humör. Till exempel menar Laike att nyckeln är att blanda kallt och varmt ljus eftersom att kallt ljus får oss pigga och varmt ljus får oss att varva ner. Så när man ska inreda sitt hem är det viktigt att se över vilka lampor man har och sedan byta ut flera av de lampor som gör oss trötta och sätta dit lampor som gör oss pigga. Ett tips är att kika in på lampgallerian.se och se vilka belysningsalternativ som finns för den butiken har nämligen lampor som både är snygga och går att anpassa till om man vill att de ska ge varmt eller kallt sken.

Forskningen på området

801520-light-bulbForskaren Thorbjörn Laike vid Lunds universitet arbetar just nu tillsammans med andra forskare med att ta fram ett IT-system som genom en kombination av sensorer och LED-lampor ska se till att varje individ får rätt ljusdos om dagarna. Systemet ska därför kunna anpassa belysningen i hemmet i synk med vår dygnsrytm så att den ställs in rätt för att vi både ska sova bra på natten och vakna utvilade på morgonen. Enligt Laike bör vi nämligen omge oss av kallt LED-ljus på morgonen eftersom att vi på det viset kan påverka kortisolhormonet då vi blir piggnar till lättare under mörka vintermorgnar. Till exempel tipsar han om att vi inte bör pilla på våra telefoner eller surfplattor när vi ska gå och lägga oss, de har nämligen samma effekt, dock går det bra att titta på tv eller datorn i och med att dessa faktiskt har varmt ljus. Men eftersom att hans IT-system inte är tillgängligt för allmänheten än på tre år kan det därför vara bra att ha denna information i bakhuvudet när man ska planera belysningen i sitt hem – till exempel finns det dimbara LED-lampor som både har varmt och kallt ljus att variera mellan och sådana kan därför vara värda en extra tanke!