Inred med mattor

Om du har ett tråkigt golv, men inte får eller vill byta ut det, eller om du bor i ett hus med golvdrag, finns det en enkel lösning: köp mattor. Välj sådana som passar stilen på resten av inredningen, eller blanda olika stilar.

Mattor finns i många olika prisklasser, och man kan hitta även riktigt fina mattor på second hand. Förutom att de livar upp ett rum, och gör golvet skönare att gå på, har mattor även den fördelen att de har en ljuddämpande effekt.

Det går att ha mattor i hemmets alla rum, men det är viktigt att välja rätt material för rätt rum. En äkta matta gör sig bäst i vardagsrummet, biblioteket eller salongen, men är även skön att sätta ned fötterna på när man stiger upp på morgonen. En persisk matta i sovrummet kan alltså vara en vettig investering, även om rummet är så litet att större delen av mattan hamnar under sängen, och dess vackra färger inte kommer till sin rätt.Persiska mattor

När det gäller våtutrymmen bör man välja mattor i plast eller andra fukttåliga material. Numera finns det dock många plastmattor i design som efterliknar mer exklusiva mattor, vilket kan ge en rolig effekt i ett badrum eller i ett grovkök.

Även i hallen är mattor viktiga. En bra tamburmatta gör att mindre skräp följer med in i bostaden, och om man tycker att en sådan matta är för mörk och trist kan man låta en långsmal, färgglad matta ta vid där tamburmattan slutar, och leda besökare vidare in i bostaden. Det brukar gå att hitta långa, smala trasmattor på begagnatmarknaden.

Att köpa en matta

Om du hittar en matta som du gillar bildat på en loppmarknad eller en auktion är det bara att slå till. Om du skulle ångra dig kan du enkelt sälja mattan vidare, på Blocket eller Tradera, till samma pris som du köpte den för. Men om det handlar om en ny, dyr matta har de flesta av oss inte råd att göra spontanköp. Då kan det vara bra att ha dessa tips med sig.

  • Välj en matta som går stick i stäv med inredningen i resten av rummet: om rummet går i vitt, grått eller beige, välj en färgstark matta. Och välj en enfärgad matta om rummet redan är färgstarkt.
  • Tänk på mattans storlek! Om mattan ska ligga under en soffgrupp bör den vara lika bred som soffan, men gärna större än så. En större matta skapar ett rum i rummet. Om mattan ska ligga under ett matbord bör den skjuta ut minst en halvmeter från bordet.
  • En slöt matta är lättare att hålla ren, men en luggmatta dämpar ljudet mer. Välj matta efter de behov du har.