Spara med bergvärme

Det finns flera olika sätt att hushålla med sin ekonomi och dra ner på sina kostnader – men visste du att ett byte av din villas värmesystem från el till bergvärme är ett utav dem?

????????????????????????????????????????När det kommer till att välja vilken typ av värmesystem som ska förse ens hem med värme är det viktigt att verkligen välja det system som ger mest nytta för pengarna du betalar för det – med rätt värmesystem kan du nämligen spara flera tusenlappar om året. Istället för vanliga eldrivna element kan du exempelvis dra nytta av både bergvärme och varmluftsvärmepumpar, men det gäller att välja det system som fungerar bäst för din villa, planlösning och ditt hus storlek. Exempelvis skriver K2 Energi, som installerar bergvärmepumpar, att det är viktigt att först göra en energiutvärdering för att utmäta vilken typ av pump som kommer passa bäst och således kommer vara mest gynnsam att installera. För alla pumpar ger nämligen inte samma resultat.

Hur mycket sparar man med bergvärme?

Att byta till bergvärme gör först och främst att man spar energi vilket även betyder att man sänker sina värmekostnader. Enligt en undersökning utförd av Energimyndigheten har det nämligen framkommit att bergvärmepumpar i snitt sparar 62 procent energi i jämförelse jämfört med el eller olja. Dock framkom även i testet att det är stora skillnader beroende på vilken pump man väljer att installera – som minst spar man 48 procent energi och som mest kan man spara 70 procent. Och det är just därför man ska anlita en installatör som faktiskt kontrollerar vilken pump som funkar bäst utifrån bostadens förutsättningar och familjens befintliga energianvändning. Några som till exempel sparat in tusentals kronor genom att byta ut sin värmekälla är exempelvis fotbollsklubben Vånga IF som i fjol valde att byta till bergvärme. De lyckades nämligen sänka sin uppvärmningskostnad med hela 50 procent (källa) – vilket är precis vad privatpersoner kan göra.

Att tänka på vid val av bergvärme

Det finns en del saker att hålla i minnet när man vill byta till bergvärme. Till exempel skriver SvD i sin artikel ”Så undviker du värmepumpsfällorna” att man som köpare måste informera säljaren om att man exempelvis vill ha värmen i hemmet högre än 20 grader och hur mycket varmvatten man använder. Dessa två saker är nämligen huvudorsaker som avgör hur mycket energi och pengar man kommer att spara på bytet – så för att säljaren ska kunna upprätta en korrekt kalkyl måste man vara beredd att tala sanning. Likaså är det viktigt att inte lita på första bästa försäljare som kommer och knackar dörr, ett tips är istället att hämta in offerter från olika försäljare och sedan jämföra vilken firma som ger bäst pump till bäst pris och resultat.