Köp ny bostad

I dagarna meddelades att det kommer att komma nya regler kring bolån och amortering. Men hur kommer detta att påverka dig?

3040342-lagenheter-i-bostadsomrade-4 (1)I DN skriver man om hur Finansinspektionen inför hårdare krav på amortering för bolån. Men det är inte alla som kommer att drabbas då dessa nya regler endast kommer att gälla för nya lån. Och till exempel så skriver SvD om hur man efter regeländringen kommer åka på att betala dubbelt då mycket mot vad man tidigare betalat av på sina lån, men detta är som sagt bara något som kommer att påverka nya låntagare – så passa på att teckna bolån innan de nya reglerna får lagakraft!

Tips för att köpa bostadsrätt

I GP skriver man en artikel om vad man bör tänka på vid köp av en bostadsrätt och där står att läsa att man alltid ska kontrollera hur den aktuella bostadsföreningens ekonomi ser ut. För hur det nu än är så kan en lägenhet vara i tipptopp skick men om driftkostnaderna varit höga och olika renoveringar genomförts nyligen kan avgifterna för bostadsrätten komma att höjas på sikt, vilket kanske inte var något man räknade med när man köpte sin nya bostad. Därför är det viktigt att:

  • Kontrollera föreningens årsredovisning från senaste året innan köpet
  • Se om föreningen har några andra intäkter än avgiften för de boende
  • Höra sig för om stambyte är aktuellt
  • Planera sin bostadsekonomi med rum för oväntade avgifter
  • Inte köpa en bostadsrätt som inte ligger inom ramen för ens privatekonomi

Vart ska man köpa bostad någonstans?

Det bästa tipset är att köpa sin bostad i närområdet av en storstad eftersom att vid eventuell försäljning av bostadsrätten längre fram i tiden kommer bostadens värde med all sannolikhet ha ökat. Dock kan man även köpa sin bostad i områden som man på sikt tror kommer att bli attraktiva. Till exempel kan man höras sig för vilka byggen som är planerad i området inom de närmsta åren för att se om kommunen eller stadsdelsförvaltningen valt att satsa på just det bostadsområdet. För är det något som verkligen är sant så är det att bostadsmarknaden ständigt förändras – titta bara på Södermalm i Stockholm, för bara 30 år sedan var det inte alls en populär stadsdel då den ansågs förfallen och omodern men idag är det istället en av de mest attraktiva områdena i Stockholm att bo på!